top of page
  • Joëlle Barg

4 tips voor het creëren van je eerste kinderboek

Ik heb inmiddels vier kinderboeken geïllustreerd, waaronder 'De avonturen van Epke' voor Talevision Entertainment. Met deze ervaring op zak, besloot ik om mijn eigen kinderboek te schrijven, illustreren en zelf te publiceren. Deze keuze bracht mij veel nieuwe uitdagingen, anders dan wanneer ik enkel illustreerde. In deze blog deel ik 4 inzichtelijke tips die jou kunnen helpen met het creëren van je eerste kinderboek.Concept cover Nederelands kinderboek
Concept cover: Mama, ik wil naar de sterren
Het verhaal

Nog voordat ik begon met schrijven wist ik dat het hoofdpersoon, Fien, aan het einde van het verhaal ondanks alles haar dromen zou bereiken. Dit doet ze niet alleen, dit doe ze met de hulp van haar ouders en vrienden. Niet opgeven en samenwerken zijn goede lessen voor kinderen. Maar hoe goed een les ook kan zijn, als het verhaal niet lekker leest dan gaat de boodschap verloren.


Om een interessant verhaal voor kinderen te schrijven moet je in hun beleefwereld stappen. Een voorbeeld hiervan is Fien's eerste poging om naar de sterren te komen. Fien ging er van uit dat ze wel bij de sterren zou komen als ze op het hoogste topje van de ladder zou staan. Zo probeer ik jonge lezers vast te houden in het verhaal en met Fien mee te denken. Probeer dus echt te denken zoals kinderen.


Jong meisje op een ladder die met haar hand naar de sterren toereikt


Definieer je hoofdpersonen

Toen ik een tiener was wilde ik niets liever worden dan een "character designer" ook wel karakter ontwerper. Ik was namelijk erg goed in het tekenen van 'mooie poppetjes', daarvoor geef ik de schuld aan Top-Model by Depesche. Hierdoor vergat ik dat het ontwerpen van karakters gaat over wie zij zijn, en niet hoe die karakters er uit zien. Een karakter kan nog steeds 'mooi' zijn maar het moet een reflectie zijn van de persoonlijkheid.


Toen ik Fien, de hoofdpersoon, leerde kennen, ontmoette ik een vastbesloten, fantasierijk en ondernemend jong meisje. Deze eigenschappen stopte ik ook in haar uiteindelijke ontwerp, wetende dat het echte ontwerpen van karakters verder gaat dan alleen een 'mooie' uitstraling. Probeer dus echt te werken van binnen naar buiten te werken, en kijk naar de persoonlijkheid.Maak een illustratiemap

Een waardevolle tip die ik vond tijdens het scrollen op TikTok, was het maken van een illustratiemap voor je verhaal. Wat wil je vertellen per pagina en schets dat van te voren.

Doordat je op een creatief moment je illustraties bedenkt kun je nog steeds verder wanneer je die creatieve energie mist. Hierdoor versnel je niet alleen het illustratie proces, het brengt ook letterlijk het grotere plaatje in beeld. Je hoeft je uiteraard niet te houden aan de eerste schetsen, het zijn enkel schetsen. Als je een beter idee hebt kun je je plan altijd aanpassen.


Schetsen voor een nieuw kinderboek
Mijn illustratiemap voor: Mama, ik wil naar de sterren
lay-out and compositie

Straks kom je op het punt dat je begint met het illustreren van de pagina's, op dat moment is het ontzettend belangrijk om ruimte over te laten voor de tekst. Over het algemeen hield ik hier rekening mee, maar wanneer ik het toch wel vergat dan voegde ik zoveel details toe dat de tekst onleesbaar werd. Ik liep redelijk vaak tegen dit probleem aan, maar nergens zo groot als bij de tweede illustratie. Hierdoor moest ik een hele keukenkast en raam weghalen, daar had ik best veel tijd ingestoken. Doe je best om hier rekening mee te houden in jouw proces, het scheelt je tijd en moeite.


Je kan het

Wanneer jij begint met het creëren van je eigen kinderboek zal je, net als ik, nog veel meer leren. mocht je zelf nog vragen hebben of hier meer over willen leren, stel ze dan vooral in de opmerkingen. Ik weet zeker dat het jullie ook gaat lukken, heel veel succes!


Voor extra exclusief advies of updates over de status van het boek, abbonneer je dan op mijn nieuwsbrief(EN). Deze maand deel ik mijn stap-voor-stap-gids voor het maken van een illustratie.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page